Repair cafe

Iedere laatste donderdagmiddag van de maand m.u.v. de vakantiemaanden juli en augustus, is het Repair-Café tussen 13.30-16.00 uur open in het MFC de Roerparel.

Nadere info bij Piet van der Vorst m: 06 19 85 55 94.

Corona regels.

In verband met de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus en de laatste persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge, hebben we als DB na ampel beraad besloten om alle activiteiten van onze vereniging op te schorten tot en met 12 december a.s.

Ook voor deze activiteit, van onze vereniging is bij binnenkomst in het MFC de Roerparel een CBT* vereist.

Uiteraard blijven de basisregels voor iedereen gelden.

v Bij binnenkomst handen ontsmetten.

v Was vaak en goed uw handen.

v Houd 1,5 meter afstand.

v Blijf bij klachten thuis en laat u direct testen.

v Zorg voor voldoende frisse lucht, ook in huis.

Wij hopen dat de regels duidelijk zijn en we hopen dat het niet zal leiden tot discussie!

*CBT (coronatoegangsbewijs)

1. Geldige QR-code. Hieruit blijkt dat u volledig gevaccineerd bent.

2. Een bewijs waaruit blijkt dat u corona gehad heeft.

3. Een negatieve coronatest (negatieve coronatest is 24 uur geldig.

Repair Café Seniorenvereniging St. Odiliënberg

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn.

Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. Daar willen wij als Seniorenvereniging St. Odiliënberg verandering in brengen, in de vorm van een Repair Café.

Wij willen spullen langer bruikbaar maken, zodat ze niet weggegooid hoeven te worden.

In ons Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen kijken en er opnieuw de waarde van in te zien. Ons Repair Café wil bijdragen aan een mentaliteit verandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving. Maar bovenal wil ons Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen! Vaak blijken eenvoudige mankementen de hele werking van het apparaat te verstoren. Grote kans dat onze handige heren het voor u kunnen repareren. Het repareren is helemaal gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor onze “Reparatiepot” wordt op prijs gesteld. Onderdelen moet u zelf aanschaffen, maar ook daarbij helpen wij u.

Iedereen is welkom om kapotte spulletjes als huishoudelijke apparaten, huisraad of speelgoed een langer leven te geven. Zo besparen we op grondstoffen, vervoer en afval. Bovendien is het heel leuk om samen met iemand die er kijk op heeft, een apparaat te leren repareren.

Bij ons Repair Café beschikken we ook over twee dames die handig zijn met naaimachine, naald en draad. Dus ook als u iets te verstellen, herstellen of te vermaken hebt, bent u ook van harte welkom.

Ons Repair Café is voor iedereen geopend, dus voor alle leeftijden en voor alle mensen uit Roerdalen!

Ook de werkzaamheden van de dames zijn in principe gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt ook hier zeer op prijs gesteld.
Ook voor allen een gezellig praatje onder het genot van een kop koffie bent u welkom in ons Repair Café.
Misschien zijn er mensen die voor anderen thuis een klein klusje willen uitvoeren.
Vraag en aanbod zijn dan ook op dit gebied welkom!

Waar en wanneer kun u terecht in ons Repair Café?

Elke laatste donderdag van de maand kunt u bij onze handige dames en heren terecht, van 13.30 uur tot 16.00 uur tijdens onze inloopmiddag in de Roerparel.

Ben jij ook een handig dame of heer, en zou je willen helpen in ons Repair Café?
Neem dan contact op met Piet van der Vorst, 0475 533 102 / 06 19 85 55 94 of stuur een mailtje naar
voorzitter@seniorenberg.nl

Kalender

In januari 2019 kwam binnen het bestuur het idee opborrelen om een Repair Café op te starten.

Het idee van Repair Café is overigens niet door ons bedacht, het bestaat namelijk al meer dan 10 jaar. Eerst onder het motto “Weggooien mooi niet” en sinds kort onder de aandacht gebracht door SIRE met de slogan “Waardeer het, repareer het”.

Waarom een Repair Café? In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn.Een idee bedenken is natuurlijk mooi, maar daar horen “gouden handjes” bij. Binnen korte tijd hadden we enkele mannen met zo’n handjes gevonden en inmiddels zij er alweer handjes bijgekomen. Bijna alles repareren onze “techneuten”.

Maar het kon niet uitblijven. Er meldden zich spontaan enkele dames die verstel-, herstel- en naaiwerkzaamheden wilden gaan verrichten binnen ons Repair Café.

Ook daar bleek behoefte aan te zijn, want de aanloop bij zowel de “repairders” als bij onze naai- herstel- en verstelafdeling was groot. Kortom we hebben er weer een mooie activiteit bij.

Iedere laatste donderdag van de maand, (kijk op jaarprogramma voor juist data) opent ons Repair café om 13.30 uur in de Roerparel.

Als je niets te repareren hebt, ben je overigens ook van harte welkom. Kijken hoe onze vrijwilligers hun werk doen en misschien kunt u zelf ook iemand ergens meer helpen bij een klein klusje thuis.

Ook kunt u gewoon gezellig een kop koffie drinken en gezellig wat keuvelen over allerlei “dorpse zaken”.

Het principe van het Repair Café is ook dat we minder draagkrachtigen gratis helpen. Een eigen bijdrage naar draagkracht stellen we echter zeer op prijs, aangezien wij als vereniging de zaalhuur en materialen zelf moeten betalen.

Wij zijn gestart met een klein subsidiebedrag van de gemeente en we zullen proberen ons Repair Café in stand te houden met eigen middelen. Mocht dit niet lukken zullen we proberen een minimale ondersteuning van de gemeente te krijgen, zodat dit mooie initiatief in stand kan worden gehouden!

Weggooien?
mooi niet!

Wat is een Repair Café?

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

Je vindt Repair Cafés op honderden plaatsen in Nederland en België. Bezoek er een bij jou in de buurt, of start er zelf een! Lees ook de huisregels die in het Repair Café worden gehanteerd.


Klik hier voor meer informatie: Repair Café