Repair cafe

Iedere laatste donderdagmiddag van de maand m.u.v. de vakantiemaanden juli en augustus, is het Repair-Café tussen 13.30-16.00 uur open in het MFC de Roerparel.

Nadere info bij Piet van der Vorst: 06 10 19 85 55 94.

Repair Café Seniorenvereniging

Repair Café Seniorenvereniging St. Odiliënberg

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn.

Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel. Daar willen wij als Seniorenvereniging St. Odiliënberg verandering in brengen, in de vorm van een Repair Café.

Wij willen spullen langer bruikbaar maken, zodat ze niet weggegooid hoeven te worden.

In ons Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen kijken en er opnieuw de waarde van in te zien. Ons Repair Café wil bijdragen aan een mentaliteit verandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving. Maar bovenal wil ons Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Kom het ook eens proberen! Vaak blijken eenvoudige mankementen de hele werking van het apparaat te verstoren. Grote kans dat onze handige heren het voor u kunnen repareren. Het repareren is helemaal gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor onze “Reparatiepot” wordt op prijs gesteld. Onderdelen moet u zelf aanschaffen, maar ook daarbij helpen wij u.

Iedereen is welkom om kapotte spulletjes als huishoudelijke apparaten, huisraad of speelgoed een langer leven te geven. Zo besparen we op grondstoffen, vervoer en afval. Bovendien is het heel leuk om samen met iemand die er kijk op heeft, een apparaat te leren repareren.

Bij ons Repair Café beschikken we ook over twee dames die handig zijn met naaimachine, naald en draad. Dus ook als u iets te verstellen, herstellen of te vermaken hebt, bent u ook van harte welkom.

Ons Repair Café is voor iedereen geopend, dus voor alle leeftijden en voor alle mensen uit Roerdalen!

Ook de werkzaamheden van de dames zijn in principe gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt ook hier zeer op prijs gesteld.
Ook voor allen een gezellig praatje onder het genot van een kop koffie bent u welkom in ons Repair Café.
Misschien zijn er mensen die voor anderen thuis een klein klusje willen uitvoeren.
Vraag en aanbod zijn dan ook op dit gebied welkom!

Waar en wanneer kun u terecht in ons Repair Café?

Elke laatste donderdag van de maand kunt u bij onze handige dames en heren terecht, van 13.30 uur tot 16.00 uur tijdens onze inloopmiddag in de Roerparel.

Ben jij ook een handig dame of heer, en zou je willen helpen in ons Repair Café?
Neem dan contact op met Piet van der Vorst, 0475 533 102 / 06 19 85 55 94 of stuur een mailtje naar
voorzitter@seniorenberg.nl

Tips uit het Repair Café

We gooien in Nederland heel wat spullen weg terwijl ze soms eenvoudig te repareren zijn en nog jaren meekunnen. Daarom vindt in diverse kernen in Roerdalen iedere maand het Repair Café plaats. Daar zitten handige Harry's (mannen én vrouwen) die afgedankte apparaten vaak zo weer aan de praat krijgen. De 'repairders' van het Repair Café Sint Odiliënberg stelden voor ons een lijstje op met tips uit de praktijk en veel voorkomende vragen.

Defecte lampen

We zien regelmatig mensen met lamparmaturen voorbijkomen. De laatste keren waren dat allemaal gevallen waarbij het ging om een kapotte lamp. Beetje zonde om daar met de auto mee naar het Repair Café te komen (dure benzine en onnodige C02·uitstoot). Vervang dus eerst de lamp of test deze in een andere armatuur. Test of bekijk een lamp altijd in de winkel als dat mogelijk is. Als die het dan niet doet, kan die meteen retour. Neem de kapotte lamp mee als het om een afwijkend model gaat.

Gebruik energiezuinige lampen

Veel mensen gebruiken nog energievretende gloei·, halogeen- of TL-lampen. We kunnen de meeste armaturen vrij eenvoudig ombouwen (andere fitting, verwijderen onzuinige dimmer) of adviseren welke type Ledlamp te gebruiken. De ouderwetse én energie onzuinige dimmer kan niet overweg met de meeste Ledlampen. De besparing is het grootst bij lampen die veel draaiuren maken.

Bedieningsfouten

Circa een derde van de 'defecten' zijn bedieningsfouten of onbekendheid met het apparaat. "Ik heb van de buren een ..... gekregen, maar nu doet hij het niet." Geen gebruiksaanwijzing meer? Google dan eerst op merk en typenummer van het apparaat om de gebruiksaanwijzing (pdf) te downloaden. Of kijk eens op www.gebruikershandleiding.com. Het niet lezen van de gebruiksaanwijzing is niet alleen een mannenkwaaltjel

Repareren is niet altijd duurzaam

Energievreters kun je beter vervangen door energiezuinige alternatieven. Denk aan gloei· en halogeenlampen, TL-verlichting, vijverpompen, CV-pompen, onzuinige tv·decoders, oude koel· en vrieskasten, etc. Bij een kWh-prijs van 0,35 euro kost 1 W verbruik per jaar zo'n 3 euro per jaar. Een lamp van 60 W die iedere avond 5 uur brandt, kost zo'n euro 38 per jaar. Een LED-variant van 9 W kost 5,70 euro per jaar. En de stijging van de kWh·prijzen lijkt nog niet te stoppen.

Schoonmaken koffiezetapparaten: géén azijn

Veel koffiezetapparaten gaan kapot omdat ze te weinig of met het verkeerde middel worden schoongemaakt. Gebruik voor moderne apparaten (zeker die met pompje) géén azijn. In veel gevallen is een wateroplossing met citroenzuur poeder een relatief goedkope oplossing. VB Chempropack citroenzuur poeder € 9,70/800 gr. Je hebt meestal 50 gram per liter nodig.

lets kapot. Google op merk en typenummer

Er zijn veel fora en YouTube·fllmpjes waarop wordt uitgelegd hoe iets gerepareerd kan worden. Let Opl Geen 230V apparaten open maken als je niet weet wat je aan het doen bent. Als je groepenkast in de meterkast geen (werkende) aardlek heeft kan een aanraking met 230V je leven kosten. Defecte apparaten horen niet thuis in de grijze kliko (restafval) Breng ze naar het milieupark. Kleine apparaten kunnen ook bij de bouwmarkt of een Wecycle E· wast inleverpunt ingeleverd worden (https://inleverpunten.stichting·open.org/).

Automaat of aard lek valt uit?

Als door gebruik van friteuse, koffiezetapparaat, tostiapparaat of ander apparaat de spanning uitvalt, kijk dan altijd of de zekeringautomaat of aardlekschakelaar is uitgevallen. Uitval van de aardlekschakelaar heeft meestal te maken met een slechte isolatieweerstand (lekstroom naar aarde). Bij een bezoek met je apparaat aan het Repair Café kan dit voor de techneut nuttige informatie zijn en kan stroomuitval in De Roerparel voorkomen worden.

Bij twijfel, vraag advies

Dit kan in ons Repair Café, maar mogelijk dat we binnenkort ook een hulplijn openen.

Het Repair Café in De Roerparel in Sint Odiliënberg is iedere laatste donderdag van de maand (in mei vanwege Hemelvaartsdag op vrijdag). Voor de organisatie tekent de Senioren vereniging Sint Odiliënberg.

Film: Inloopmiddag en Repair Café

Met dank aan Frans Blom

Kalender

Het idee opborrelen om een Repair Café op te starten.

In januari 2019 kwam binnen het bestuur het idee opborrelen om een Repair Café op te starten.

Het idee van Repair Café is overigens niet door ons bedacht, het bestaat namelijk al meer dan 10 jaar. Eerst onder het motto “Weggooien mooi niet” en sinds kort onder de aandacht gebracht door SIRE met de slogan “Waardeer het, repareer het”.

Waarom een Repair Café? In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn.Een idee bedenken is natuurlijk mooi, maar daar horen “gouden handjes” bij. Binnen korte tijd hadden we enkele mannen met zo’n handjes gevonden en inmiddels zij er alweer handjes bijgekomen. Bijna alles repareren onze “techneuten”.

Maar het kon niet uitblijven. Er meldden zich spontaan enkele dames die verstel-, herstel- en naaiwerkzaamheden wilden gaan verrichten binnen ons Repair Café.

Ook daar bleek behoefte aan te zijn, want de aanloop bij zowel de “repairders” als bij onze naai- herstel- en verstelafdeling was groot. Kortom we hebben er weer een mooie activiteit bij.

Iedere laatste donderdag van de maand, (kijk op jaarprogramma voor juist data) opent ons Repair café om 13.30 uur in de Roerparel.

Als je niets te repareren hebt, ben je overigens ook van harte welkom. Kijken hoe onze vrijwilligers hun werk doen en misschien kunt u zelf ook iemand ergens meer helpen bij een klein klusje thuis.

Ook kunt u gewoon gezellig een kop koffie drinken en gezellig wat keuvelen over allerlei “dorpse zaken”.

Het principe van het Repair Café is ook dat we minder draagkrachtigen gratis helpen. Een eigen bijdrage naar draagkracht stellen we echter zeer op prijs, aangezien wij als vereniging de zaalhuur en materialen zelf moeten betalen.

Wij zijn gestart met een klein subsidiebedrag van de gemeente en we zullen proberen ons Repair Café in stand te houden met eigen middelen. Mocht dit niet lukken zullen we proberen een minimale ondersteuning van de gemeente te krijgen, zodat dit mooie initiatief in stand kan worden gehouden!

Weggooien? mooi niet!

Wat is een Repair Café?

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren. Op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook zijn deskundige vrijwilligers aanwezig, met reparatiekennis en – vaardigheden op allerlei terreinen.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.

Je vindt Repair Cafés op honderden plaatsen in Nederland en België. Bezoek er een bij jou in de buurt, of start er zelf een! Lees ook de huisregels die in het Repair Café worden gehanteerd.


Klik hier voor meer informatie: Repair Café


Coronarichtlijnen

Voor het coronabeleid in de Roerparel zie de website van de Stichting de Roerparel