Tips uit het Repair Café
Tips uit het Repair café
Werkt uw levensverzekering nog?
Wat doet een aardlekschakelaar?
In een groepenkast zitten een of meerdere aardlekschakelaars met daarachter de zekeringen of installatieautomaten. Dit zijn eigenlijk de verkeersagenten van de elektrische installatie. Ze zorgen ervoor dat alles veilig blijft. De zekering of installatieautomaat beschermt tegen te grote stromen. Bijvoorbeeld een kortsluiting.
De aardlekschakelaar, of te wel uw levensverzekering, bewaakt of de stroom die naar een apparaat gaat ook weer netjes terug komt in de groepenkast. Als er een klein lek naar aarde is, dan zal deze de stroom heel snel uitschakelen. Denk bijvoorbeeld aan een aanraking van een beschadigde kabel of kapotte wandcontactdoos die onder spanning staat, waardoor er een gevaarlijke stroom via uw lichaam naar aarde zou kunnen lopen. Of een buitenlamp waarin vocht gekomen is en er een lekstroom gaat lopen.
Test je levensverzekering regelmatig
Het is belangrijk om regelmatig te controleren of je aardlekschakelaar nog goed werkt. Druk minimaal één of twee keer per jaar op de testknop. Meestal een blauwe of zwarte knop met de letter T erop gedrukt. Als alles goed werkt, valt de aardlekschakelaar af en gaat de stroom van de groepen die achter de aardlekschakelaar zitten uit. Er zitten maximaal 4 groepen achter een aardlekschakelaar. Daarna kunt u de schakelaar weer omhoog zetten.
Let op! Bij deze test kan de router, computer, verlichting, radiowekker en andere apparaten uitvallen. Kies dus een moment waarbij de ‘overlast’ minimaal is en laat uw medebewoners weten dat de spanning in huis even kan uitvallen. Zet liefst uw apparaten van te voren uit, zodat u geen data kwijt raakt als de computer nog aan staat of elektrische gereedschappen ongecontroleerd aan gaan. Een goed moment zou de omschakeling van zomer- en wintertijd kunnen zijn, want dan moet de radiowekker toch opnieuw ingesteld worden.
Als de aardlekschakelaar niet meer uitschakelt als je op de testknop drukt, dan is het tijd om een elektricien te bellen, want u levensverzekering doet het dan niet meer.
Geen aardlekschakelaar in huis?
Er zijn helaas nog oude huizen (voor 1975) die niet voorzien zijn van een aardlekschakelaar. Het is dan aan te bevelen om je groepenkast veilig én meteen toekomstbestendig te laten maken (o.a. warmtepomp, elektrisch koken, laadpaal auto).
Nog vragen, kom dan gerust eens langs bij het repair café.
Sint Odiliënberg, De Roerparel, laatste donderdag van de maand van 13.30 - 16.00 uur
Posterholt, Cultureel centrum De beuk, laatste zaterdag van de maand van 14.00 - 16.00 uur
Tips uit het Repair Café
stofzuigertips
Tips uit het Repair Café
Deze keer stofzuigertips:
Met deze handige tips gaat uw stofzuiger langer mee!
Stofzuigers staan in de top 3 van de meest aangeboden producten in het Repair Café. In dit artikel delen we tips om de levensduur van uw stofzuiger te verlengen en de meest voorkomende problemen te vermijden.
Kabelbreuk, met stip op nummer 1
Kabelbreuk is een van de meest voorkomende problemen. Tips om kabelbreuk te voorkomen.
· Let op de kabel tijdens het stofzuigen
Zorg dat de kabel niet strak komt te staan en er geen scherpe hoeken of randen zijn waar de kabel tegenaan kan schuren.
· Koop een stofzuiger met een lange kabel
Zo wordt de kans kleiner dat de kabel onder spanning komt te staan.
· Kabelhaspel
Rol de kabelhaspel volledig uit zodat de kabel zijn warmte kwijt kan. Dit geldt overigens voor iedere haspel. Begeleid de kabel bij het invoeren op de haspel, zodat deze netjes opgerold wordt.
Trek niet aan de kabel om de stekker uit het stopcontact te halen
Defecte motor of elektronica door oververhitting, een goede tweede
· Houdt de filters schoon
In een stofzuiger zit meestal een motor inlaatfilter en uitlaatluchtreinigingsfilter (HEPA-filter). Bij de meeste stofzuigers die we in handen krijgen zijn de filters sterk vervuild of van slechte kwaliteit. Je kan een filter best wel een aantal keer schoonmaken, maar vervang het als de kwaliteit af neemt. Als de motor en elektronica te weinig gekoeld wordt, dan is de kans groot dat deze door oververhitting defect raakt. Een verbrande motor betekent meestal enkele reis naar het milieupark. En stof in de motor door slechte filters leidt vaak tot lagerproblemen. Dit uit zich meestal in onregelmatig geluid, overmatig trillen en oververhitting, met mogelijk rook of brand tot gevolg.
· Let op zuigkracht
Zodra de zuigkracht minder wordt, controleer dan of er geen propje vuil in de slang en buizen zit, de stofzak niet te vol is en de filters nog schoon zijn.
· Koop bij voorkeur microvezel stofzuigerzakken
Deze houden meer stofdeeltjes vast dan papieren zakken. De merkloze alternatieven zijn vaak gunstiger voor uw portemonnee.
Mocht er toch iets misgaan met uw stofzuiger, dan kun u altijd bij ons terecht
Repair café Sint Odiliënberg, donderdag 30 mei van 13.30 - 16.00 uur.
Repair café Posterholt, zaterdag 25 mei van 14.00 - 16.00 uur.
Tips uit het Repair Café
Goed onderhoud = Langere levensduur
Het jaar is weer bijna voorbij en we hebben helaas weer onnodig veel apparaten moeten doorverwijzen naar het milieupark. Dat was vaak niet nodig geweest als de onderhoudsrichtlijnen in de gebruiksaanwijzing goed waren opgevolgd. Gelukkig hebben we ook veel apparaten kunnen ‘redden’.
Kerstverlichting
De brandweer moet tijdens de feestdagen duizenden keren uitrukken woningbranden!
NU.nl heeft enkele tips op een rij gezet om problemen met kerstverlichting te voorkomen.
Zoals wij ook al schrijven moeten de snoeren van der kerstverlichting niet beschadigd zijn, beschadigde snoeren kunnen brand veroorzaken.
Vervang de oude kerstverlichting door ledverlichting deze worden niet warm, waardoor deze minder brandgevaarlijk zijn.
Sluit niet alle stekkers aan op één verlengsnoer of een stopcontact.
Koop brandveilige verlichting, herkenbaar aan KEMA-keurmerk.
Stofzuigers
Er zijn dit jaar heel wat mensen met stofzuigers langs geweest die niet meer te redden waren omdat het motor- en luchtreinigingsfilter pot dicht zaten. Dat is dé manier om de motor te laten verbranden, want zonder voldoende ventilatie is het snel afgelopen met de motor. Advies is om bij iedere keer dat de stofzuigerzak vervangen wordt de filters schoon te maken of te vervangen als de kwaliteit slecht is. Gebruik bij voorkeur microvezel stofzuigerzakken en vervang ze op tijd. Breuken in het stofzuigersnoer komen ook vaak voor. Koop een stofzuiger met voldoende lang snoer, zodat het snoer minder vaak strak staat.
Koffiezetapparaten, strijkijzers en stoomgeneratoren
Te weinig onderhoud is een reden dat veel koffiezetapparaten voortijdig op de afvalhoop belanden. De meeste gaan kapot omdat er te veel kalk in zit. Ontkalk dus regelmatig met citroenzuur of met het door de fabrikant aanbevolen middel. Azijn is te agressief. De anti-kalk stiften of cartridges werken vaak onvoldoende bij kalkrijk kraanwater. Gebruik bij voorkeur gedestilleerd water of gedemineraliseerd water. Of verdun dat met de helft kraanwater, als u dit te duur vindt. Door ophoping van vuil of onvoldoende smering overlijden veel zetgroepen voortijdig. Vervanging is vrij kostbaar.
Denk aan veiligheid!
We zien regelmatig apparaten met beschadigde netsnoeren, losse trekontlasting of loszittende beschermkappen. Het aanraken van de 230 V netspanning kan u leven kosten, zeker als uw levensverzekering, de aardlekschakelaar in de meterkast niet werkt of niet aanwezig is.
Ga daar dus niet op bezuinigen. Snoer beschadigd of los, kom dan naar het repair café en we lossen het op.
Gebruikersfouten
Als een apparaat niet doet wat u wilt, kijk dan eerst de gebruiksaanwijzing na. Google op gebruiksaanwijzing + merk + model dat op het typeplaatje staat. En op Youtube staan veel filmpjes van hoe je apparaten moet bedienen of repareren.
Advies of assistentie nodig, kom gerust eens langs bij het repair café
Repair café Posterholt, zaterdag 16 december, 14.00 - 16.00 uur.
Repair café Sint Odiliënberg, donderdag 21 december 13.30 - 16.00 uur.
Tip 6: Handleidingen voor reparaties
Beste leden,
Vanaf begin 2019 loopt ons Repair Café en ik mag wel zeggen met veel succes. Het succes is zo groot dat we de reparaties op onze repareer middag niet allemaal af krijgen. Nu is het ook de bedoeling van een Repair Café om mensen zelfstandiger te maken op het gebied van repareren.
Het zelf repareren zal ongetwijfeld ook de druk op ons Repair Café enigszins te verlichten.
Op onze website seniorenberg.nl vindt u een link naar Ifixit waar duizenden handleidingen voor reparaties op staan.
Dus is er wat stuk, kijk even of u het zelf kunt repareren.
Misschien om het in de komende kerstvakantie eens uit te proberen.
Ik weet zeker dat u trots op uzelf bent als het gelukt is!
Verder staan er op youtube veel filmpjes met handleidingen en voorbeelden van reparaties.
Laat even weten als het gelukt is zelf iets te repareren via voorzitter@seniorenberg.nl
Als het niet lukt blijft ons Repair Café uiteraard voor veel zaken de oplossing.
Vriendelijke Repair groet,
Piet van der Vorst
Tip 5: Veilig de winter door fietsen
Fietsverlichting, aan in het donker!
Zet je fietsverlichting aan in het donker en bij slecht zicht. Doe je het niet voor je zelf, dan doe het voor een ander. Als de fietsverlichting het niet doet, dan ligt het probleem meestal bij slecht contact bekabeling of een slippende dynamo. Tegenwoordig werken de meeste fietslampjes echter op een batterij. Veel voorkomend probleem zijn dan lege batterijen of uitgelopen batterijen. Bij uitgelopen batterijen kunnen de contacten corroderen waardoor het licht het niet meer doet. Verwijder de witte of groene aanslag op contacten met een wattenstaafje gedrenkt in azijn en daarna schoonmaken met isopropyl alcohol. Heb je dat niet dan kan je het contact wat inweken met het wondermiddel WD40 en daarna schoon schrobben. Contacten moeten schoon zijn en glimmen, voordat je er nieuwe batterijen in doet. Een aangetaste batterij altijd verwijderen. Zoek ook eens op Youtube naar een How To reparatiefilmpje fietsverlichting. Stel de koplamp goed af zodat je de tegenligger niet verblind.
E-bike accu, wees er een beetje lief voor
De meeste E-bike accu’s zijn tegenwoordig van het type Lithium-ion. Deze kunnen slecht tegen de kou, hitte en vocht. Als je een koude garage hebt, dan kan je de levensduur verlengen door in de winter de accu binnen bij kamertemperatuur te bewaren én overdag op te laden (veiligheid). Zorg er verder voor dat de accu niet leger raakt dan 30%. Als je de accu voor langere tijd niet gebruikt laad deze dan op tot circa 60% (niet 100%!). Leg je de accu bijna leeg weg, dan kan het zijn dat er cellen te diep ontladen en kapot gaan, waardoor de capaciteit van de fietsaccu (drastisch) slechter wordt.
Ketting en derailleur, mishandel ze niet.
Door regen en vuil kan een ketting gaan roesten en sneller slijten. Maak daarom de ketting regelmatig schoon en smeer deze met mate met een ketting smeerolie of spray. Vaak zit er teflon in. Gebruik geen motorolie, siliconenolie of parafine. Eerst zoveel mogelijk vuil verwijderen en dan smeren en zeker niet te veel. Heb je een kettingkast, dan hoef je dit niet te doen omdat de ketting dan beschermd opgeborgen zit, behalve als het piept en kraakt.
Banden, houd ze op spanning
De meeste fietsers rijden met een veel te lage bandenspanning. Per maand kan je wel zo’n 0,5 tot 1 bar aan druk verliezen. Een te lage bandenspanning betekent dat je zelf en/of je e-bike accu onnodig hard moeten werken en de banden sneller slijten. Pomp ze één keer per maand op. Veel banden kan je oppompen tot 3 of 4 bar, maar op de zijkant van de band staat de maximale druk in bar of PSI. Tegenwoordig heb je van die draagbare accu luchtcompressoren die tot wel 10 bar kunnen oppompen. Je stelt de gewenste druk in en het ding doet het werk en stopt automatisch. Het apparaat is ook geschikt om autobanden op spanning te brengen (= brandstof besparen). In de herfst/winter mag de bandenspanning iets lager vanwege meer grip op de weg, maar zorg wel dat je rond rijdt met een goed bandenprofiel.
Remmen, stel ze goed af, het kan een leven schelen
Door vocht kunnen remmen slechter gaan werken, dus zorg dat je ze goed af stelt.
Advies of hulp nodig, kom dan eens langs bij het repair café
Sint Odiliënberg, De Roerparel, laatste donderdag van de maand van 13.30 - 16.00 uur
Posterholt, Cultureel centrum De beuk, laatste zaterdag van de maand van 14.00 - 16.00 uur
Fred Blüme
Tip 4: Energie besparen : beeldschermen en externe TV-ontvangers
De variabele prijs bij het afsluiten van een nieuw contract is inmiddels opgelopen tot 0,80 € per kilowattuur (kWh). Hoewel de meeste kosten zitten in het verwarmen van het huis, kunnen we de elektriciteitsprijs beïnvloeden door met z’n allen proberen energie te besparen. De elektriciteitsprijs hangt nu voornamelijk af van hoe vaak dure gascentrales aangezet moeten worden.
1 watt sluipverbruik kost op jaarbasis nu zo’n € 7.
Probeer dus inzicht te krijgen in uw (sluip)verbruik, want zo kan verspilling van energie het beste aangepakt worden. Als je een slimme meter hebt, kan je door een gratis account aan te maken bij slimmemeterportaal.nl inzicht krijgen over het energieverbruik. Je ziet dan per uur wat het elektriciteit- en gasverbruik is. Je kan er ook het sluipverbruik terugvinden. Je kan natuurlijk ook een energiemeter kopen (10 tot 20 €), waarmee je het verbruik van elektrische apparaten kan meten.
Energie besparen bij beeldschermen
· Het energieverbruik van een TV of monitor hangt vooral af van de grootte van het scherm. Zo verbruikt een 65 inch (165 cm) scherm bijna 3x zoveel energie als een 32 inch (81 cm) beelddiagonaal. Bij 4 uur kijken per dag kan dat oplopen tot een verschil van 80 € elektriciteitskosten per jaar (verschil 100 kWh). Plaats sowieso geen te grote TV in een kleine ruimte. Vuistregel ideale kijkafstand is 2,4 maal de beelddiagonaal.
· Gebruik een TV niet als radio. Het verbruik van een internet-, FM- of DAB+ radio is substantieel minder.
· Zet ambilight overdag uit, dat scheelt snel 20 Watt. Ambilight verlicht de muur achter de TV op basis van het TV beeld. Zit op veel Philips TV’s.
· Kijk eens naar de energie- of ECO beheerinstellingen van de TV of monitor.
· Stel de helderheid niet te hoog in.
Ieder LCD-scherm heeft LED achtergrondverlichting. Bij veel mensen staat deze veel te hoog ingesteld. Door deze lager in te stellen kan je zo 20 tot 30 Watt besparen bij een 46 inch TV. Bijkomend voordeel is dat de TV dan ook langer mee gaat, omdat de LEDs minder op hun limiet hoeven te werken.
· Bij een computer kan je bij energiebeheer instellen, dat het scherm uitschakelt na bijvoorbeeld 10 minuten inactiviteit. Bijkomend voordeel is dat de accu van een laptop of tablet minder snel leeg is. Bij TV’s vindt je dat bij instelling timer voor uitschakelen.
Energie besparen bij externe TV-ontvangers
Sommige externe TV-ontvangers verbruiken in stand-by verschrikkelijk veel energie. Berucht zijn de mediabox XL en Next van Ziggo. De mediabox XL verbruikt bijna 200 € per jaar in stand-by mode snelle start. Zet je de ontvanger helemaal niet uit, dan kost die 400 € per jaar.
Ziggo heeft ook zuiniger types of zet het ding helemaal uit na TV kijken óf in een stand-by mode die minder verbruikt. Er zijn ook providers die een TV-decoder leveren die nog geen 4 € per jaar verbruiken in stand-by. Vraag dus bij het afsluiten van een abonnement wat het stroomverbruik van de externe TV-ontvanger is.
Heeft u energie besparing vragen, kom dan eens langs bij het repair café.
Repair café Sint Odiliënberg, De Roerparel, do 29 september van 13.30 - 16.00 uur
Repair café Posterholt, Cultureel centrum De beuk, za 24 september van 14.00 - 16.00 uur
Fred Blüme
Tip 3: Energie besparen: Huishoudelijke apparaten
De variabele prijs bij het afsluiten van een nieuw contract is inmiddels opgelopen tot 0,80 € per kilowattuur (kWh). 1 watt sluipverbruik kost op jaarbasis nu zo’n € 7. Probeer energie verspilling zoveel mogelijk tegen te gaan, want dat is goed voor uw portemonnee en het milieu.
Energie besparen bij koelen voedingsmiddelen
· Een koelkast en diepvries van 10 jaar of ouder zal in de regel (veel) meer verbruiken dan een moderne goed geïsoleerde koelkast. Meet eens 1 week het energieverbruik met een energiemeter. Door het aantal kWh met 52 te vermenigvuldigen krijg je een idee van het jaarverbruik. Let op! Sinds 2021 is er een nieuw energielabel dat loopt van A t/m G. Dus geen A’s met plusjes meer.
· Maak de deurrubbers regelmatig schoon. Dit zorgt er voor dat de deur goed sluit en dat de deurrubbers hun apparaat leven lang mee gaan. Vervang kapotte deurrubbers.
· Ontdooi de vriezer regelmatig (niet nodig bij een No-Frost type). Een dun laagje ijs zorgt er al voor dat de vriezer harder moet werken om de voedingsmiddelen te koelen. 2 mm ijs kost al snel 10% extra energie. Aanvriezen van vocht in warme lucht kan voorkomen worden door de deur zo kort mogelijk open te houden. Leg voedingsmiddelen op een vaste plaats, dan vindt je ze sneller terug en kan de deur sneller dicht. Vul je koelkast zoveel mogelijk met flessen drank, dan kan bij openen warme lucht de koelkast minder vullen en de flessen bufferen de interne temperatuur. Prop hem ook weer niet te vol, want anders kan de lucht niet goed circuleren.
· Zorg dat het apparaat waterpas staat en er voldoende ventilatieruimte vanaf de muur is. Het in- en uitlaatrooster bij inbouwapparatuur moeten schoon zijn, zodat het apparaat zijn warmte goed kwijt kan.
· Laat bevroren levensmiddelen ontdooien in de koelkast. Hierdoor bespaar je energie. Je kan zelfs overwegen om bij vriesweer een bevroren petfles met water in de koelkast te laten ontdooien, maar laten we hopen dat we geen koude winter krijgen, want dat bespaart veel meer. Zet frisdrank eerst een nacht in een koude schuur, voordat je deze in de koelkast legt.
· Veel mensen hebben een extra koelkast om drank in de zomer te koelen. Zet die uit als de zomer voorbij is.
Energie besparen bij waterkokers en koffiezetapparaten
· Ontkalk de waterkoker en het koffiezetapparaat regelmatig, want door kalkaanslag zal het energieverbruik toenemen en de levensduur van het verwarmingselement afnemen. We zien het telkens weer in het repair café en vaak zijn ze niet meer te redden.
· Kook alleen het water wat je nodig hebt.
Een te volle fluitketel of waterkoker voor één bakje thee is echt geld over de brug gooien. De meeste waterkokers moet je minimaal vullen tot 500 ml. Als je regelmatig één kopje van 200 ml gebruikt, dan gooi je iedere keer 300 ml heet water weg.
Als je iedere dag 3 mokken thee drinkt, dan gooi je circa 26 € per jaar weg (32 kWh). Koop een kleinere waterkoker met een minimum 200 ml streepje (meestal 800 W type).
Heeft u (energie besparing) vragen, kom dan eens langs bij het repair café
Sint Odiliënberg, De Roerparel, laatste donderdag van de maand van 13.30-16.00 uur
Posterholt, Cultureel centrum De beuk, laatste zaterdag van de maand van 14.00-16.00 uur
Fred Blüme
Tip 2: Batterijen, geef ze een beetje aandacht. Goed voor het milieu en de portemonnee!
Regelmatig komen er mensen in ons repair café met apparaten die het niet meer doen. Vaak omdat batterijen gelekt hebben of dood zijn. Laatst ook weer iemand met een accuboormachine die nog nooit gebruikt was en 2 jaar in de kast gelegen had. Twee van de vier accu’s waren dood. Vervangen was niet mogelijk en een nieuw accupack was niet meer te verkrijgen. Wat kan je doen om dit soort problemen te voorkomen?
Laad accu’s minimaal 1 keer per jaar op.
Batterijen lopen langzaam leeg, ook als je ze niet gebruikt. Tegenwoordig worden Lithium Ion accu’s het meest toegepast in gereedschappen, e-bikes, powerbanks, laptops en smartphones. Deze accu’s hebben een zeer hoge energiedichtheid en lage zelfontlading. Echter als de celspanning te laag wordt kan de accu overlijden of niet meer door bijgeleverde lader opgeladen worden. In het repair café kunnen we soms zo’n accu reanimeren, maar vaak wel met restschade (= verminderde capaciteit). Maar voorkomen is beter dan genezen, dus zet een datum in je agenda waarop je de accu’s in huis minimaal 1x per jaar controleert of bij laad.
Verwijder Alkaline batterijen en knoopcellen als apparaten langere tijd niet gebruikt worden
Dit type batterijen willen na verloop van tijd wel eens gaan lekken en de batterijcontact of nog erger, de elektronica beschadigen. Haal ze dus uit afstandsbedieningen, horloges, weerstations, zaklampen, LED-kerstverlichting als je die langere tijd niet gebruikt.
Tip: Gecorrodeerde contactpunten eerst voorzichtig deppen met een wattenstafje gedrenkt in schoonmaakazijn. Daarna goed na schoonmaken met (isopropyl) alcohol, want zuur en elektronica is geen goede match. U kunt natuurlijk ook even naar ons repair café komen.
Ben lief voor je accu’s
Accu’s houden niet van lage of hoge temperaturen.
Accu’s van gereedschappen of e-bike in de winter bij voorkeur bij kamertemperatuur bewaren en opladen.
Denk aan eigen en andermans veiligheid
Zorg dat je voor noodgevallen altijd een set opgeladen of nieuwe batterijen in huis hebt voor een zaklamp of radio. Met een goede (opgeladen) powerbank kan je altijd nog voldoende energie in je smartphone krijgen om een belletje of berichtje te sturen.
Lege en defecte batterijen netjes afvoeren
Spreekt eigenlijk voor zich, maar het kan o.a. bij veel supermarkten, bouwmarkten, het milieupark, scholen, eigenlijk overal waar batterijen verkocht worden.
De meeste materialen kunnen goed gerecycled worden. Dat bespaart energie en grondstoffen.
Fred Blüme
Tip 1: Wat kunt u zelf doen
We gooien in Nederland heel wat spullen weg terwijl ze soms eenvoudig te repareren zijn en nog jaren meekunnen. Daarom vindt in diverse kernen in Roerdalen iedere maand het Repair Café plaats. Daar zitten handige Harry's (mannen én vrouwen) die afgedankte apparaten vaak zo weer aan de praat krijgen. De 'repairders' van het Repair Café Sint Odiliënberg stelden voor ons een lijstje op met tips uit de praktijk en veel voorkomende vragen.
Defecte lampen
We zien regelmatig mensen met lamparmaturen voorbijkomen. De laatste keren waren dat allemaal gevallen waarbij het ging om een kapotte lamp. Beetje zonde om daar met de auto mee naar het Repair Café te komen (dure benzine en onnodige C02·uitstoot). Vervang dus eerst de lamp of test deze in een andere armatuur. Test of bekijk een lamp altijd in de winkel als dat mogelijk is. Als die het dan niet doet, kan die meteen retour. Neem de kapotte lamp mee als het om een afwijkend model gaat.
Gebruik energiezuinige lampen
Veel mensen gebruiken nog energievretende gloei·, halogeen- of TL-lampen. We kunnen de meeste armaturen vrij eenvoudig ombouwen (andere fitting, verwijderen onzuinige dimmer) of adviseren welke type Ledlamp te gebruiken. De ouderwetse én energie onzuinige dimmer kan niet overweg met de meeste Ledlampen. De besparing is het grootst bij lampen die veel draaiuren maken.
Bedieningsfouten
Circa een derde van de 'defecten' zijn bedieningsfouten of onbekendheid met het apparaat. "Ik heb van de buren een ..... gekregen, maar nu doet hij het niet." Geen gebruiksaanwijzing meer? Google dan eerst op merk en typenummer van het apparaat om de gebruiksaanwijzing (pdf) te downloaden. Of kijk eens op www.gebruikershandleiding.com. Het niet lezen van de gebruiksaanwijzing is niet alleen een mannenkwaaltjel
Repareren is niet altijd duurzaam
Energievreters kun je beter vervangen door energiezuinige alternatieven. Denk aan gloei· en halogeenlampen, TL-verlichting, vijverpompen, CV-pompen, onzuinige tv·decoders, oude koel· en vrieskasten, etc. Bij een kWh-prijs van 0,35 euro kost 1 W verbruik per jaar zo'n 3 euro per jaar. Een lamp van 60 W die iedere avond 5 uur brandt, kost zo'n euro 38 per jaar. Een LED-variant van 9 W kost 5,70 euro per jaar. En de stijging van de kWh·prijzen lijkt nog niet te stoppen.
Schoonmaken koffiezetapparaten: géén azijn
Veel koffiezetapparaten gaan kapot omdat ze te weinig of met het verkeerde middel worden schoongemaakt. Gebruik voor moderne apparaten (zeker die met pompje) géén azijn. In veel gevallen is een wateroplossing met citroenzuur poeder een relatief goedkope oplossing. VB Chempropack citroenzuur poeder € 9,70/800 gr. Je hebt meestal 50 gram per liter nodig.
lets kapot. Google op merk en typenummer
Er zijn veel fora en YouTube·fllmpjes waarop wordt uitgelegd hoe iets gerepareerd kan worden. Let Opl Geen 230V apparaten open maken als je niet weet wat je aan het doen bent. Als je groepenkast in de meterkast geen (werkende) aardlek heeft kan een aanraking met 230V je leven kosten. Defecte apparaten horen niet thuis in de grijze kliko (restafval) Breng ze naar het milieupark. Kleine apparaten kunnen ook bij de bouwmarkt of een Wecycle E· wast inleverpunt ingeleverd worden (https://inleverpunten.stichting·open.org/).
Automaat of aard lek valt uit?
Als door gebruik van friteuse, koffiezetapparaat, tostiapparaat of ander apparaat de spanning uitvalt, kijk dan altijd of de zekeringautomaat of aardlekschakelaar is uitgevallen. Uitval van de aardlekschakelaar heeft meestal te maken met een slechte isolatieweerstand (lekstroom naar aarde). Bij een bezoek met je apparaat aan het Repair Café kan dit voor de techneut nuttige informatie zijn en kan stroomuitval in De Roerparel voorkomen worden.
Bij twijfel, vraag advies
Dit kan in ons Repair Café, maar mogelijk dat we binnenkort ook een hulplijn openen.
Het Repair Café in De Roerparel in Sint Odiliënberg is iedere laatste donderdag van de maand (in mei vanwege Hemelvaartsdag op vrijdag). Voor de organisatie tekent de Senioren vereniging Sint Odiliënberg.