In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Helaas is repareren bij veel mensen niet langer een vanzelfsprekendheid. Mensen weten niet meer hoe dat moet, terwijl er online heel veel informatie te vinden is. Reparatiekennis verdwijnt snel. Daarom heeft de seniorenvereniging St. Odiliënberg begin 2019 een repair café opgericht. Ons Repair Café is lid van de nationale stichting repair café.
Onze belangrijkste doelen zijn.
Minder afval en een duurzamere samenleving
Door spullen te repareren, wordt de levensduur verlengd en hoeven deze niet te worden weggegooid. Dit draagt bij aan duurzaamheid in een wereld waar grondstoffen schaarser worden.
Delen reparatiekennis en vaardigheden
Reparateurs delen hun kennis en helpen bezoekers met hoe ze zelf dingen kunnen repareren. U kunt ook terecht met vragen als “Is repareren nog zinvol?”, “Waar moet ik zelf wel of niet aan beginnen?”, “Hoe kan ik iets uit elkaar halen?” of “Hoe bedien ik het apparaat?”, “Waar moet ik op letten als ik een nieuw apparaat koop?”.
DigiHulp
Het helpen met vragen en oplossen van problemen over computer, telefoon, tablet, besturingssystemen, software programma’s of apps, internet of digitale (overheid)diensten? Met als doel verhogen van de digitale zelfredzaamheid.
Kortom, ons repair café is een initiatief dat bijdraagt aan een duurzamere samenleving door repareren te stimuleren, kennis te delen en verhogen van de zelfredzaamheid.
In ons repair café hebben we vrijwilligers met kennis en vaardigheden op het gebied van.
Reparatie van apparaten
Wij repareren o.a. kleine huishoudelijke apparaten, (elektrische) gereedschappen, verlichting, audio- en videoapparatuur, speelgoed, (antieke)klokken.
Naai- en verstelwerk
Denk hierbij o.a. aan het inkorten van een broek, het repareren van een los naadje of scheurtje, knopen aanzetten. Maar ook als u niet meer weet hoe u eigen naaimachine werkt of als u wat hulp nodig heeft om zelf de naaiklus te klaren.
DigiHulp
Hier kunt u terecht met vragen over o.a. computers, telefoons, laptops, tablets, e-readers en randapparatuur. Denk aan vragen als “Hoe kan ik een appje installeren of verwijderen”, “Hoe werkt online bankieren, DiGid”, “mijn computer is traag”, “heb ik een virus op mijn apparaat”, etc.
Het repareren is gratis, behoudens de kosten voor vervangende onderdelen.
Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld, zodat wij ons repair café draaiende kunnen houden en onze vrijwilligers een bakje koffie kunnen aanbieden.
Activiteit reparatie van apparaten
Het apparaat moet draagbaar zijn door één persoon. Dus geen koelkasten, vriezers, etc.
Apparaten waarbij veiligheid cruciaal is. Denk daarbij aan rookmelders, CO-melders, fietsaccu’s, etc.
Apparaten die vies of vol stof zitten. Maak dat eerst thuis even schoon.
Apparaten waar nog garantie op zit.
Kleine reparaties aan huis. Hiervoor kunt u terecht bij het sociaal klusteam Roerdalen.
Bij twijfel gewoon eerst even langs komen zonder apparaat of bellen. Wellicht kunnen we u wel een goed advies geven of op weg helpen.
Activiteit naai- en verstelwerk
Ritssluitingen alléén in overleg. Loshalen zelf doen na instructies van onze naaisters.
Herstelwerk aan zware en dikke stoffen. Onze naaimachines zijn daar niet geschikt voor.
Kleding die vuil is.
Reparatie van meerdere kledingstukken in één keer. Na reparatie van het 1e artikel mag u wel blijven wachten totdat de wachtenden aan de beurt zijn geweest.
DigiHulp
Hulp bij installatie van illegale software.
Wij werken bij voorkeur niet aan apparaten waarbij het besturingssysteem geen veiligheid updates meer krijgt. Wij willen liever niet dat u in de problemen komt.
Het verwijderen van softwarematige beperkingen (o.a. jailbreaken, rooten).
U kunt meer dan u zelf denkt en niet geschoten is altijd mis. Hieronder een aantal tips wat u zelf kan doen.
Raadplegen gebruikershandleiding
Als u een 'defect' apparaat heeft dan is het zinvol om eerst de gebruikershandleiding te raadplegen. Hiermee kunt u bedieningsfouten uitsluiten. Mocht de handleiding kwijt zijn, zoek dan op internet naar “gebruikershandleiding + merk + typenummer” van het apparaat. Deze gegevens vindt u meestal terug op het typeplaatje op het apparaat.
Op www.gebruikershandleiding.com staat ook een forum, waar veel voorkomende klachten en oplossingen beschreven zijn. Ook op de website van het Nationale repair café staan veel tips en (reparatie)handleidingen.
Controleer of batterijen nog vol zijn
Als het apparaat batterijen bevat, controleer dan eerst of die nog vol zijn of dat de contactpunten niet gecorrodeerd zijn. Let op! Batterijen in een verpakking die over de vervaldatum zijn kunnen niet meer helemaal vol zijn.
Youtube instructie- en reparatiefilmpjes bekijken
Op Youtube staan heel veel filmpjes die uitleggen hoe een apparaat werkt of hoe je het kan repareren.
Goed onderhoud verlengt de levensduur
Volg de onderhoudsinstructies in de gebruikershandleiding op. Berucht zijn verstopte filters in stofzuigers, kalkafzetting in koffiezetapparaten en stoomstrijkijzers en accu’s die te lang onopgeladen blijven liggen.
Is de zekering(automaat) of aardlekautomaat uitgeschakeld
Mocht bij het inschakelen van het apparaat de stroom uitvallen. Kijk dan altijd of de zekering(automaat) of aardlekschakelaar is uitgevallen. Voor de reparateurs is dit belangrijke informatie om te weten, zodat we in het repair café niet zonder licht komen te zitten. Indien de aardlekschakelaar is uitgevallen, dan loopt er meestal een gevaarlijke lekstroom naar aarde. Als de zekering(automaat) is uitgevallen, dan zit er meestal een sluiting in het apparaat.
Apparaten uit elkaar halen zonder onderdelen over te houden
Als u zelf een apparaat uit elkaar haalt, leg dan de schroefjes op volgorde van demontage in een vakkendoosje en schrijf eventueel op waar de schroefjes zitten. Maak vooral veel foto’s, zodat u het ding later ook weer in elkaar kan zetten zonder onderdelen over te houden. Het bestellen van onderdelen kost vaak een aantal dagen en dan wil je bij vervangen wel nog weten hoe het ding weer in elkaar moet. Het grootste probleem van veel apparaten is, hoe krijg ik ze uit elkaar zonder verdere schade aan het apparaat toe te brengen. Als het niet meteen lukt, kijk dan eens op Youtube.
Waar onderdelen kopen?
Op internet zijn diverse gespecialiseerde bedrijven die onderdelen verkopen. Het zoeken op de woorden “onderdelen + merk + typenummer” zal vaak meerdere links opleveren. O.a. fixpart.nl, partsnl.nl, directrepair.nl, AliExpress, websites van de fabrikant, etc.
Een AI-chatbot raadplegen
Een AI-chatbot als o.a. ChatGPT, Gemini, Claude, Copilot kan u goed helpen hoe u een probleem moet benaderen en oplossen. Dit is ook zeer handig bij DigiHulp vragen.
230V: Wees voorzichtig!
Let op! Als u niet vertrouwd bent met het openen van apparaten op 230 V, blijf er dan vanaf en kom bij ons langs. Sowieso altijd de stekker uit de wandcontactdoos halen als u het apparaat demonteert.
Lukt het niet of loopt u vast?
Kom dan gerust langs bij het repair café. Wij helpen u graag.
Indien u graag wilt helpen in het repair café kom dan bij voorkeur een keer langs, zodat u zelf met de reparateurs kan praten. U kunt ook contact opnemen met Piet van der Vorst.
We zijn vooral op zoek naar reparateurs die interesse of ervaring hebben met elektronica of in ieder geval bereid zijn om bij te leren. Vrijwel alle apparaten bevatten tegenwoordig elektronica.
Het is mogelijk om een paar keer ter kennismaking mee te draaien. Als we met elkaar verder gaan, dan geldt wel 'Vrijwillig is niet vrijblijvend'.
Regelmatig schrijven we een artikel met tips uit het Repair Café voor de dorpsbladen RoerdalenNu.nl. We doen dit op basis van onze ervaringen en vragen die wij krijgen in het Repair Café. Deze artikelen worden in samenwerking met het collega Repair Café Posterholt geschreven.
De activiteiten van het Repair Café worden gratis door vrijwilligers uitgevoerd. Eventuele kosten voor gebruikte materialen zijn voor rekening van de bezoeker.
Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Deze bijdrage wordt o.a. gebruikt voor het betalen huur, koffie en thee voor vrijwilligers, gereedschappen en kleine verbruiksmaterialen.
Het aanbieden en laten repareren van defecte voorwerpen en verstelwerk gebeurt op eigen risico.
Organisatie en vrijwilligers van het Repair Café kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor directe of indirecte schade als gevolg van (poging tot) reparaties, verstelwerkzaamheden, adviezen of andere activiteiten van het Repair Café.
Op de uitgevoerde werkzaamheden wordt geen garantie gegeven.
De vrijwilligers van het Repair Café behouden zich het recht voor om bepaalde zaken niet in behandeling te nemen.
De reparateurs zijn niet verplicht om gedemonteerde apparaten, die niet gerepareerd kunnen worden, weer in elkaar te zetten.
De bezoeker van het Repair Café is zelf verantwoordelijk voor het netjes afvoeren van voorwerpen die niet konden worden gerepareerd.
Persoonsgegevens op het reparatieformulier worden alléén gebruikt door het Repair Café en worden niet verstrekt aan derden.