Om de tekst van deze pagina groter te maken, drukt u tegelijkertijd op deze toetsen: "Ctrl" en "+".
Aanmelden voor het per e-mail ontvangen van de onze nieuwsbrief, vul dan het formulier in op de volgende pagina
Klik hier voor meer informatie
Door zich voor te doen als politiemedewerker worden vooral oudere mensen opgebeld met een smoes over inbraken en inbrekers in de buurt. Ze proberen ouderen zover te krijgen dat zij geld, sieraden en andere waardevolle spullen afstaan om zogenaamd in bewaring te geven. Volgens de politie is het ook in Limburg in een aantal gevallen gelukt.
De bellende nepagent maakt soms gebruik van de naam van een echte politieagent, bijvoorbeeld een wijkagent of een politiemedewerker uit je buurt. Het komt ook voor dat men aanbiedt het hang- en sluitwerk te komen controleren.
Indien je door iemand, man of vrouw, wordt gebeld over inbraken en/of inbrekers in de buurt, hang dan gelijk op en bel de echte politie:
0900-8844
Misschien kun je een kenteken, automerk opnemen of een goed signalement noteren indien men aan de deur komt.
Politie blijft waarschuwen voor telefoontjes en bezoekjes van nep-bankmedewerkers
Ook worden nog steeds mensen slachtoffer van verdachten die zich voordoen als een bankmedewerker. Deze belt met een afgeschermd nummer of je ziet echt het nummer van je bank (spoofing).
De dader kan een man of vrouw zijn en is zeer overtuigend.
De nep-bankmedewerker verklaart dan dat men geconstateerd heeft dat criminelen geld van je bankrekening hadden willen overboeken naar een andere rekening. Zij vertellen hun leugens zeer overtuigend, soms zeggen zij dat je net bent opgelicht, waardoor het logisch lijkt dat zij bellen.
Hang op en bel je eigen bank. Echte bankmedewerkers vragen dit soort zaken niet via de telefoon.
Verstrek ook nooit persoonsgegevens of bankgegevens en ga ook niet in op verzoeken om iets op je computer te doen.
Zie ook op de Weetjes pagina: