Weetjes

Oefenen.nl – de online plek waar je kunt oefenen met taal, rekenen en internet

Oefen met taal, rekenen, computer en internet. En leer ook omgaan met geld, gezondheid, verkeersregels en nog veel meer. Als je thuis oefent is Oefenen.nl gratis.

Maak het oplichters niet te makkelijk

Ook in 2022 staat de maand april weer helemaal in het teken van senioren veiligheid en start de campagne ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’. Deze campagne besteedt aandacht aan verschillende vormen van criminaliteit waar ouderen regelmatig slachtoffer van worden. Met als doel om senioren bewust te maken van deze criminaliteit en hen een handelingsperspectief te bieden zodat ze zoveel mogelijk kunnen voorkomen slachtoffer te worden.


Deze keer gaat het over hulpvraagfraude. Bij hulpvraagfraude doet een oplichter zich voor als een bekende via bijvoorbeeld WhatsApp. Bijvoorbeeld als je (klein)zoon of (klein)dochter, maar regelmatig ook als vriend of vriendin. Er wordt gevraagd om hem of haar snel te helpen door geld over te maken of te klikken op een betaalverzoek. Om meer te weten te komen over hulpvraagfraude kunt u kijken op de website van "Maak het ze niet te makkelijk".


Persbericht Bloeddrukmeetpunt Hartstichting

De Bibliotheek Bibliorura

Neerstraat 11-13 ▪ 6041 KA Roermond

T: 0475 519 000 ▪ E: info@bibliorura.nl ▪ I: www.bibliorura.nl

PERSBERICHT

Roermond, 28 april 2022


BIBLIOTHEEK BIBLIORURA BLOEDDRUKMEETPUNT HARTSTICHTING

Meet gratis uw bloeddruk tijdens de Mei Meet Maand

Tijdens de Mei Meet Maand van de Hartstichting kunnen mensen elke donderdag*, vrijdag en zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur onder begeleiding van een medewerker van de Hartstichting zelf hun bloeddruk komen meten bij de Bibliotheek Bibliorura.

Het is belangrijk om je bloeddruk te kennen. Een hoge bloeddruk voel je namelijk niet, maar verhoogt wel de kans op een hartinfarct of beroerte. Vanaf je 40ste stijgt het risico op een hoge bloeddruk. Voel je je gezond, ook dan kan je een hoge bloeddruk hebben. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders van 30 tot 70 jaar met een hoge bloeddruk rondloopt. Van hen weet 40% niet dat zij een hoge bloeddruk hebben. Dit zijn zo’n 1,2 miljoen Nederlanders.

Daarom roept de Hartstichting mensen op om vanaf je 40ste elk jaar je bloeddruk te meten. Ook als die nu goed is. Als het nodig is, kun je zelf met leefstijl tijdig maatregelen nemen om de bloeddruk weer op een gezond niveau te brengen. De Bibliotheek ondersteunt deze oproep van de Hartstichting. Tijdens de Mei Meet Maand kunnen mensen hier onder begeleiding hun bloeddruk meten. Het meten is gratis.

Van 6 tot en met 28 mei kunnen mensen elke donderdag*, vrijdag en zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur hun bloeddruk meten bij de Bibliotheek. De gemeten bloeddruk is persoonlijk en wordt met niemand gedeeld. Mensen krijgen ook concrete tips en adviezen over wat zij zelf kunnen doen om de bloeddruk op een gezond niveau te brengen of te houden.

*m.u.v. Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Bibliotheek Bibliorura

Neerstraat 11-13 ▪ 6041KA Roermond ▪ T: 0475519000 ▪ E: info@bibliorura.nl ▪ I: www.bibliorura.nl


Tips uit het Repair Café

We gooien in Nederland heel wat spullen weg terwijl ze soms eenvoudig te repareren zijn en nog jaren meekunnen. Daarom vindt in diverse kernen in Roerdalen iedere maand het Repair Café plaats. Daar zitten handige Harry's (mannen én vrouwen) die afgedankte apparaten vaak zo weer aan de praat krijgen. De 'repairders' van het Repair Café Sint Odiliënberg stelden voor ons een lijstje op met tips uit de praktijk en veel voorkomende vragen.

Defecte lampen

We zien regelmatig mensen met lamparmaturen voorbijkomen. De laatste keren waren dat allemaal gevallen waarbij het ging om een kapotte lamp. Beetje zonde om daar met de auto mee naar het Repair Café te komen (dure benzine en onnodige C02·uitstoot). Vervang dus eerst de lamp of test deze in een andere armatuur. Test of bekijk een lamp altijd in de winkel als dat mogelijk is. Als die het dan niet doet, kan die meteen retour. Neem de kapotte lamp mee als het om een afwijkend model gaat.

Gebruik energiezuinige lampen

Veel mensen gebruiken nog energievretende gloei·, halogeen- of TL-lampen. We kunnen de meeste armaturen vrij eenvoudig ombouwen (andere fitting, verwijderen onzuinige dimmer) of adviseren welke type Ledlamp te gebruiken. De ouderwetse én energie onzuinige dimmer kan niet overweg met de meeste Ledlampen. De besparing is het grootst bij lampen die veel draaiuren maken.

Bedieningsfouten

Circa een derde van de 'defecten' zijn bedieningsfouten of onbekendheid met het apparaat. "Ik heb van de buren een ..... gekregen, maar nu doet hij het niet." Geen gebruiksaanwijzing meer? Google dan eerst op merk en typenummer van het apparaat om de gebruiksaanwijzing (pdf) te downloaden. Of kijk eens op www.gebruikershandleiding.com. Het niet lezen van de gebruiksaanwijzing is niet alleen een mannenkwaaltjel

Repareren is niet altijd duurzaam

Energievreters kun je beter vervangen door energiezuinige alternatieven. Denk aan gloei· en halogeenlampen, TL-verlichting, vijverpompen, CV-pompen, onzuinige tv·decoders, oude koel· en vrieskasten, etc. Bij een kWh-prijs van 0,35 euro kost 1 W verbruik per jaar zo'n 3 euro per jaar. Een lamp van 60 W die iedere avond 5 uur brandt, kost zo'n euro 38 per jaar. Een LED-variant van 9 W kost 5,70 euro per jaar. En de stijging van de kWh·prijzen lijkt nog niet te stoppen.

Schoonmaken koffiezetapparaten: géén azijn

Veel koffiezetapparaten gaan kapot omdat ze te weinig of met het verkeerde middel worden schoongemaakt. Gebruik voor moderne apparaten (zeker die met pompje) géén azijn. In veel gevallen is een wateroplossing met citroenzuur poeder een relatief goedkope oplossing. VB Chempropack citroenzuur poeder € 9,70/800 gr. Je hebt meestal 50 gram per liter nodig.

lets kapot. Google op merk en typenummer

Er zijn veel fora en YouTube·fllmpjes waarop wordt uitgelegd hoe iets gerepareerd kan worden. Let Opl Geen 230V apparaten open maken als je niet weet wat je aan het doen bent. Als je groepenkast in de meterkast geen (werkende) aardlek heeft kan een aanraking met 230V je leven kosten. Defecte apparaten horen niet thuis in de grijze kliko (restafval) Breng ze naar het milieupark. Kleine apparaten kunnen ook bij de bouwmarkt of een Wecycle E· wast inleverpunt ingeleverd worden (https://inleverpunten.stichting·open.org/).

Automaat of aard lek valt uit?

Als door gebruik van friteuse, koffiezetapparaat, tostiapparaat of ander apparaat de spanning uitvalt, kijk dan altijd of de zekeringautomaat of aardlekschakelaar is uitgevallen. Uitval van de aardlekschakelaar heeft meestal te maken met een slechte isolatieweerstand (lekstroom naar aarde). Bij een bezoek met je apparaat aan het Repair Café kan dit voor de techneut nuttige informatie zijn en kan stroomuitval in De Roerparel voorkomen worden.

Bij twijfel, vraag advies

Dit kan in ons Repair Café, maar mogelijk dat we binnenkort ook een hulplijn openen.

Het Repair Café in De Roerparel in Sint Odiliënberg is iedere laatste donderdag van de maand (in mei vanwege Hemelvaartsdag op vrijdag). Voor de organisatie tekent de Senioren vereniging Sint Odiliënberg.


Seniorweb

De voordelen van het SeniorWeb-lidmaatschap

Wilt u whatsappen of Facetimen met uw kleinkind? Foto’s en video’s maken, Facebooken, muziek streamen of op vakantie met e-reader? Of wilt u gewoon uw computer veilig updaten? Het leven wordt een stuk leuker als u digitaal fit bent. Wat u ook met uw tablet, computer of smartphone wilt doen. SeniorWeb helpt u daarbij met praktische uitleg, online cursussen en persoonlijke hulp. Word nu lid en betaal in 2022 € 35,-. Bovendien ontvangt u het computerboek Veilig en vertrouwd online cadeau.

Persoonlijke computerhulp

Komt u er even niet uit met uw computer, tablet of smartphone? Ook dan kunt u bij SeniorWeb terecht. Als lid kunt u uw vraag voorleggen aan onze geduldige PCHulp-vrijwilligers. Zij staan voor u klaar om samen met u een oplossing te vinden. U kiest de vorm van PCHulp die bij u past: via internet, telefonisch of aan huis.

Tijdschrift Enter

Vier keer per jaar ontvangen SeniorWeb-leden tijdschrift Enter. Dit praktische tijdschrift staat vol handige tips en praktische instructies. Bijvoorbeeld hoe u op vakantie veilig kunt internetten, hoe u goed leert werken met Windows 10 en hoe u uw bestanden veiligstelt. Nieuwsgierig naar Enter? Vraag vrijblijvend een gratis exemplaar aan.

Naar seniorweb klik hier

Duitsland waarschuwt voor antivirussoftware Kaspersky

Bron HCC

De Duitse inlichtingendienst BSI roept op om geen Kaspersky-antivirussoftware meer te gebruiken. Volgens het BSI is er een groot risico dat die software - met of zonder medeweten van het bedrijf - wordt ingezet door Russische hackers. Kaspersky protesteert.

Het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) raadt gebruikers aan om hun antivirussoftware van het Russische Kaspersky Lab de deur uit te doen. Volgens de Duitse inlichtingendienst wordt de kans op staatsgesteunde cyberaanvallen op Europese landen vanuit Rusland steeds groter en Kaspersky zou hier als Russisch bedrijf voor ingezet kunnen worden. Zoals het BSI het omschrijft: “Een Russisch IT-bedrijf kan zelf offensieve operaties uitvoeren, tegen zijn wil worden gedwongen om systemen aan te vallen of buiten zijn medeweten worden gebruikt als instrument voor aanvallen op zijn eigen klanten.”

Bijzonder risico

“Antivirussoftware”, zo zeggen de Duitsers “heeft uitgebreide systeemrechten en moet een permanente, versleutelde en niet-verifieerbare verbinding met de servers van de leverancier onderhouden. Bij twijfel over de betrouwbaarheid van die leverancier vormt virusbeveiligingssoftware een bijzonder risico voor een te beveiligen IT-infrastructuur.”


Kaspersky Lab, gevestigd in Moskou, protesteert tegen de oproep van de Duitse dienst: “Wij zijn van mening dat dit besluit niet is gebaseerd op een technische beoordeling van Kaspersky-producten - waar we voortdurend voor hebben gepleit bij het BSI en in heel Europa - maar in plaats daarvan op politieke gronden. We verzekeren onze partners en klanten van de kwaliteit en integriteit van onze producten, en we willen samenwerken met het BSI om opheldering te krijgen over deze beslissing.”

Kaspersky zegt dat het een privaat bedrijf is en als zodanig geen banden onderhoudt met de Russische of enige andere overheid. Bovendien wijst het techbedrijf erop dat het in 2018 zijn datacentra van Rusland naar het Zwitserse Zürich heeft verplaatst. Daar vinden alle malware-onderzoeken plaats, volgens het bedrijf gecontroleerd en gecertificeerd door verschillende instanties waaronder de Oostenrijkse keurder TÜV.

Wel verdacht, geen bewijs

Kaspersky Labs levert overal ter wereld beveiligingssoftware aan particuliere en zakelijke klanten. In Nederland biedt het bijvoorbeeld een Total Security-pakket aan met daarin antivirusbescherming, VPN en een wachtwoordmanager. De Nederlandse (en ook o.a. de Amerikaanse en Britse) overheid weert Kaspersky echter uit alle rijks-IT. Het vorige kabinet deed in 2018 onderzoek naar Kaspersky en besloot toen op basis van die genoemde Russische collaboratiewet om de antivirussoftware te verbieden voor overheidsinstanties.


Minister Grapperhaus Veiligheid en van Justitie zei zich destijds te baseren op een eigen zorgvuldige afweging en een geheim onderzoeksrapport. Dit rapport bleef ook lange tijd geheim, maar kwam op aandringen van Kaspersky en de Wet Openbaarheid van Bestuur uiteindelijk dit jaar toch boven tafel (dowload de pdf). In dat onderzoeksrapport staat dat er "geen sluitend bewijs” is dat Kaspersky kwade bedoelingen heeft en kan volgens de onderzoekers “geen uitsluitsel gegeven worden of Kaspersky op dit moment actief een dreiging vormt voor de Nationale Veiligheid”. Verder stelden zij destijds dat het bedrijf “waarschijnlijk” kan worden gedwongen om mee te werken aan spionage of sabotage en dat het “waarschijnlijk” geïnfiltreerd of gecompromitteerd is door een overheid.

DIGIMAATJE ROERDALEN

Digimaatje worden, iets voor u?

In het kader van laaggeletterdheid starten wij in de gemeente Roerdalen met hulp bij digitale vaardigheden.

In de praktijk blijkt dat met name 50 plussers allerlei vragen hebben op dit gebied en dat er behoefte is aan ondersteuning, vaak ook ná het voltooien van een cursus.

Een digimaatje kan helpen

Een digimaatje komt op afroep bij de mensen thuis om te helpen met vragen op digitaal gebied.

Inloopmomenten

Ook kun je ingezet worden op inloopmomenten waar mensen met hun digitale vragen terecht kunnen.

Wat we van je verwachten

- Gedegen kennis van basis computervaardigheden (telefoon, tablet )

- Sociale vaardigheden om je kennis over te dragen

- Signaleringsfunctie en open blik voor de leefsituatie van mensen

Informatie en aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden neem contact op met Karin Kamps via e-mail: karin.kamps@menswel.nl of bel naar 06- 31913463


BEWEGEN VOOR OUDEREN

Door bewegen krijgt u een betere conditie en voelt u zich lichamelijk en geestelijk fit. Ook op oudere leeftijd. Daarnaast helpt bewegen om langer zelfstandig te kunnen blijven leven. En het verkleint de kans dat u valt. Lees hier meer


HET SOCIAAL TEAM STAAT WEER VOOR U KLAAR!

Heeft u een hulpvraag of behoefte aan een goed gesprek. Het sociaalteam van de gemeente Roerdalen is er voor u. Heeft u een idee voor uw buurt of hulp nodig bij praktische zaken, zoals het huishouden, zorg, vervoer, mantelzorg, opvoeding of financiële vragen? Het sociaal team staat voor u klaar! Lees hier de flyer of kijk op de gemeentewebsite


WENSBUS

De wensbus rijdt binnen de gemeente Roerdalen van deur tot deur en naar een aantal speciale bestemmingen, zoals:Het Sint Laurentius Ziekenhuis Roermond,
Servicepunt Laurentius Echt,
Zorghotel Roermond,
Centrum voor palliatieve zorg De Ark in Roermond,
Crematoria in Roermond, Baexem en Echt,
NS-station Roermond/Echt,
DC Kliniek Roermond,
Gynaikon Kliniek Roermond,
Toon Hermanshuis Roermond,
Monuta Herten,
MFC ’t Paradies Roermond,
Woonzorgcentrum Amaliahof Swalmen,
Woonzorgcentrum Herten,
Zorgboerderijen binnen ons rijgebied.
Voor mogelijke andere bestemmingen binnen ons rijgebied, neem dan contact op met de planners, iedere werkdag bereikbaar tussen 9.00 en 12.00 uur via t: 06 40 58 58 69.De Wensbus rijdt van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 12.30 uur en van 13.00 – 17.00 uur (uitgezonderd feestdagen).Wilt u meer weten over de Wensbus klik hier


NUTTIGE WEBSITES

Regelhulp

Is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft. Deze website bevat informatie op het gebied van zorg, ondersteuning, jeugdhulp en financiële regelingen bij ziekte of beperking.

regelhulp.nl

Alleszelf

Langer en beter zelfstandig wonen met Alleszelf.nl
Tot op de hoogste leeftijd

Eén platform met steeds meer diensten en oplossingen in heel Nederland. Gemakkelijk vinden en vergelijken voor ouderen, naasten, mantelzorgers én hulpverleners.

alleszelf.nl

WEBSITES ST. ODILIËNBERG

Ontdek Roerdalen

Kom wandelen, fietsen, paardrijden of zelfs ballonvaren in Roerdalen. Laat u verrassen door onze prachtige natuurgebieden en knusse kerkdorpen. In Roerdalen zijn we specialisten in 'klein geluk', want groot geluk zit meestal in kleine dingen. Ontdek het zelf!

Klik hier

Huisartsenpraktijk Perquin

Gemeente Roerdalen

Gemeenteraad Roerdalen

Voetbalclub FC Roerdalen

Stichting de Roerparel

Fanfare St Wiro

Harmonie Juliana

CV de Berggeite

Handboog De Roerboog

Schutterij Prins Hendrik