Wandelen

Iedere laatste vrijdagmiddag van de maand, met uitzondering van de maanden juli en augustus dorpswandeling, van 13.30 tot ca 15.30 uur vertrek parkeerplaats van MFC de Roerparel.
NB Vrijdag 28 januari is er een snertwandeling start om 15.00 uur en vrijdag 17 mei is er een ontbijtwandeling om 8.30 uur.

Kosten € 7,50 per jaar.

Nadere info bij Maryl Peeters m: 06 25 16 73 80 e: marylpeeters@gmail.com

Kalender

Dorpswandeling 24 juni 2022

Gewapend met paraplu’s vanwege de weersvoorspellingen gaat een handjevol lopers vandaag op pad voor de maandelijkse wandeling.

Het bos heeft zijn zomertooi aangetrokken met volle kruinen en hoge koningsvarens. Door de vochtige warmte en de manshoge varens lijkt het alsof we wandelen in een tropisch regenwoud. Vlinders zoals de dagpauwoog, het blauwtje en het koolwitje laten ons weten dat hun hoogtijdagen zijn aangebroken.

We doorkruisen het gebied over opvallend veel eenpersoonspaadjes. Met zes wandelaars vormen we een kleine sliert die slingert door het zomerbos.

Op enkele plekken laten grote plassen zien dat er de afgelopen dagen veel hemelwater is gevallen.

Twee tegemoetkomende vrouwen zeggen zelfverzekerd dat het niet gaat regenen vandaag. Daar houden we ons aan vast.

En ja hoor, het blijft droog tot ons eindpunt. Een tikkie teleurgesteld door de gesloten deur van café zaal Bergerac overleggen we nog even wat we zullen doen. Net als we besluiten dan maar naar huis te gaan om daar onze dorst te lessen, komt Hilly aanlopen.

In het café sluiten we de middag af en komen tot de conclusie dat we het zo slecht nog niet hebben met: een mooie wandeling, geen regen, bliksem of donder en voor het eerst na vele jaren een bescheiden verhoging van de pensioenen.


Dorpswandeling 29 april 2022

Voordat we aan de wandeling beginnen, moet er eerst iets worden opgehelderd. Wie appte er midden in de nacht op de groepsapp om te melden dat ie na de wandeling graag een stuk vlaai bij de koffie wilde? Sommigen waren zich rot geschrokken van de indringende ping op hun telefoon, die ze voor het slapen gaan op het nachtkastje hadden gelegd.

Gelukkig is het mysterie snel opgelost. Een van de wandelaars bekent ‘schuld’ en we kunnen beginnen met onze tocht.

Al gauw passeren we een oude boerderij in het Munnichsbos. Een indrukwekkende stier in de naastgelegen wei kijkt ons wantrouwend aan. Iets verderop lezen we op een paneel dat hoeve Munnichsbosch lang geleden waarschijnlijk toebehoorde aan een klooster. In 2022 is het nog steeds een boerenbedrijf.

De lente laat het bos zingen en langs de paden glunderen voorjaarsbloeiers als look zonder look, wilde boshyacint, paardenbloem, dagkoekoeksbloem en fluitenkruid.

Op het landgoed van herenhuis Hoosden aan de rand van Sint Odiliënberg bewonderen we indrukwekkende oude bomen.

De lente wekt ook romantische gevoelens op. Een van de mannen plukt een bloem voor een van de vrouwen. Een mooi gebaar.

In de nieuwe serre op de sfeervolle binnenplaats van Sibbels aan de Pastoor Siebensstraat sluiten we onze fijne dorpswandeling af met koffie en …… een stukje vlaai.

Meer informatie op internet

Over hoeve Munnichsbosch:

https://www.janruiten.nl/odilienberg/Reutje/fotoos-munnichsbos.htm

Over huis Hoosden:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Huis_Hoosden


Dorpswandeling 25 maart 2022

Zon aan de hemel, nauwelijks wind, droge paden en een mooi gezelschap van 14 mensen. Dat zijn de ideale omstandigheden van de dorpswandeling op 25 maart.

De natuur is volop in lentestand: voorzichtige groene blaadjes aan de bomen, bloeiend speenkruid, fluitende vogels, aspergevelden die in de startblokken staan om te worden gestoken.

De gesprekken onderweg gaan over de oorlog in Oekraïne en Nederlandse soldaten lang geleden in Nederlands-Indië, over de nieuwe wandelschoenen die vandaag worden ingelopen, een familierecept voor de lekkerste wafels ooit en een beverdam in de Vlootbeek. In het bos laat een buizerd van zich horen.

Soms is er een onverwachte ‘hindernis’ en stoten we op een hek waar eerst de route liep. Iets verderop moeten we even bukken, onder boomstammen door over een bruggetje van takken. Geen probleem.

Ongeveer halverwege drinken we koffie op het terras van vakantiepark Landal, sommigen met een lekker stuk vlaai. Alleszins verantwoord gezien het aantal calorieën (504) dat we aan het eind van de wandeling hebben verbruikt.


Dorpswandeling 24 september 2021

Op vrijdag 24 september jl. was de eerste Dorpswandeling van onze vereniging. Om 13.30 uur vertrokken we met 20 mensen vanaf de P-plaats bij de Roerparel voor een wandeling die door Maryl en Ger was uitgezet. Een leuke wandeling door het Munnichsbos, langs de Aerwinkel en daarna via speeltuintje en Natuurbegraafplaats weer naar de Roerparel voor een gezellige nazit. Natuurlijk ging het niet alleen om de wandeling van ongeveer 7 kilometer, maar ook om onderweg gezellig met elkaar het laatste nieuws uit politiek, dorp en corona ontwikkelingen door te nemen. Enkele mannen konden het niet laten om in het speeltuintje hun jeugdige talenten te tonen. Ze hadden naar eigen zeggen al lang niet meer zo gezellige gewipt! De volgende wandeling is op 29 oktober a.s. met hopelijk weer veel deelnemers. Hoe meer zielen hoe meer vreugde.

Coronarichtlijnen

Voor het coronabeleid in de Roerparel zie de website van de Stichting de Roerparel